Programvare

Programvare

Det er ikke uvanlig at man tar Software og programvarer for gitt, selv om det er nettopp dem som gir liv til PC-en og som danner et grunnlag for hvor fornøyde man blir med de forskjellige bruksområdene.

Et operativsystem (OS) er den grunnleggende programvaren på en datamaskin, og det som tildeler de forskjellige ressursene i datamaskinen til andre programmer.

Microsoft Office er en programvarepakke med ulike programmer tilpasset kontorbruk. Den finnes i flere forskjellige versjoner og utgaver og inneholder ulike programmer for å sende, motta, behandle og publisere informasjon. Utgavenes innhold varierer utfra årsmodell, men inneholder stort sett det samme. Word, Excel, PowerPoint, FrontPage, OneNote og Outlook er de vanligste programmene.

Antivirusprogram er et program på en datamaskin som forsøker å identifisere, motarbeide og fjerne datavirus og liknende ondsinnet programvare (såkalt «malware»).

Antivirus benytter som oftest av to forskjellige metoder for dette:

  • Undersøke (skanne) filer på datamaskinens filsystemer for å lete etter kjente virus som gjenkjennes ved at de står på en virus-liste.
  • Identifisere mistenkelig oppførsel fra et hvilket som helst program som kan bety at programmet er infisert med et virus.

De fleste kommersielle antivirusprogrammer benytter begge metoder for å gi best mulig beskyttelse. Antivirusprogrammer er i dag ofte en del av en større programpakke som i tillegg kan inneholde brannmur antisøppelpostog antispionprogramvare.